امروزه تایرهای زیادی برای مقاصد مختلف در نقاط مختلف جهان ساخته میشوند که هر کدام از آنها برای شرایط خاص عملکردی طراحی شده اند. عموما لاستیکها, براساس نوع کارکرد, به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
از آنجائیکه فرآیند ساخت, مواد خام و تجهیزات ساخت براساس نوع لاستیک متفاوت میباشد, این امر که تولیدکنندگان لاستیک فقط در زمینه تولید یک یا چند نوع از لاستیک از میان لاستیکهای مختلف موجود تخصص داشته باشند, طبیعی میباشد.
در بیشتر بازارها, تولیدکنندگانی که در تولید لاستیک های سواری و نیمه سنگین نامی برای خود دست و پا کرده اند از تولیدکنندگان لاستیکهای آفرود یا لاستیک هواپیما متمایز میباشند. این امر بدان مفهوم میباشد که ممکن است یک تولید کننده در تولید لاستیکهای سواری متخصص باشد اما در تولید لاستیکهای آفرود موفق نباشد.
در ادامه به معرفی متداولترین طبقه بندی انواع لاستیکهای سواری موجود در بازار می پردازیم:
1- لاستیکهای عملکردی بالا (High Performance Tires)
عمدتا اینگونه از لاستیکها برای استفاده در سرعتهای بالا طراحی و تولید میشوند و دارای قابلیت چنگ زنی بسیار عالی در سرعتهای بالا میباشند. لاستیکهای عملکردی عمدتا برای خودروهای مسابقه ای تولید میشوند و عمر آج کوتاهی دارند و در زمینهای مرطوب عملکرد خوبی ندارند.
تولیدکنندگان مختلف معیارهای خود را برای تولید اینگونه از لاستیکها دارند و در بعضی موارد لاستیکهای خود را در رده عملکردی فوق بالا (Ultra High performance tire) نیز قرار میدهند. لازم است بدانید که برای خودروهای سواری مورد استفاده در سطح شهر اینگونه از لاستیکها را نمی توانید استفاده کنید و فقط برای ماشینهای مسابقه ای مناسب میباشند.
2- لاستیکهای تابستانه (summer Tires)
اینگونه از لاستیکها برای استفاده در سرعتهای بالا طراحی و تولید میشوند و مناسب خودروهای سواری هستند. لاستیکهای تابستانه در مقایسه با لاستیکهای عملکردی مسابقه ای, دارای عمر بیشتری بوده و دارای قابلیت چنگ زنی عالی در زمینهای مرطوب و خشک میباشند. اینگونه از لاستیکها برای خودروهای سواری دارای شاخصهای سرعت تا ZR, W و V هستند.
پس اگر مدت زیادی را در جاده سپری میکنید و جاده مورد تردد لغزنده نیز می باشد, لاستیکهای تابستانه بهترین انتخاب میباشند. لازم است بدانید که در بریتانیا بیشتر خودروهای سواری بدلیل بارش باران در بیشتر سال مجهز به لاستیکهای تابستانه میباشند.
3- لاستیک های زمستانه (Winter-Use Tires)
لاستیکهای زمستانه از طریق حک شدن نشانگر کوه و دانه های برف بروی دیواره لاستیک قابل شناسایی میباشند. اینگونه از لاستیکها برای عملکرد مناسب در سطوح برفی و یخی طراحی و تولید میشوند.
در ترکیبات اینگونه از لاستیکها از موادی استفاده میشود که در درجه حرارتهای پایین, لاستیک همچنان نرمی خود را حفظ میکند. اما در زمینهای خشک و مرطوب اینگونه از لاستیکها کارایی خوبی ندارند. همچنین لاستیکهای زمستانه دارای عمر کوتاهی میباشند. عمدتا اینگونه از لاستیکها را در شرایط سخت زمستانی و مناطق پربرف استفاده میکنند.
لاستیک فابریک یا OE tire چیست؟
چگونه بهترین زمان برای تعویض لاستیک ماشین را تشخیص دهیم؟
4- لاستیک چهار فصل (All Season Tire)
اینگونه از لاستیکها همانگونه که از نام آن بر میآید به گونه ای طراحی میشوند که دارای عملکرد بهینه ای در تمام فصول سال باشند. لاستیکهای چهارفصل درواقع ترکیبی از عملکرد لاستیکهای تابستانه و زمستانه میباشند تا بتواند در تمام فصول سال عملکرد خوبی داشته باشند, اما نه در زمینهای خشک و مرطوب به خوبی لاستیکهای تابستانه میباشند و نه در زمینهای برفی بخوبی لاستیکهای زمستانه.
لاستیکهای چهارفصل در مقایسه با لاستیکهای تابستانه دارای عمق عاج بیشتری بوده و لذا طول عمر بیشتری در مقایسه با لاستیکهای تابستانه دارد. لازم است بدانید که شاخص سرعت لاستیکهای چهارفصل در مقایسه با لاستیکهای تابستانه کمتر میباشد و عمدتا شاخص سرعت S,T,H و حداکثر V دارند.
نهایتا, استفاده از لاستیکهای چهارفصل در سرعتهای بالا و همچنین شرایط برف شدید مناسب نمیباشند.
5- لاستیک مناسب برای تمامی زمین ها (All-Terrain Tires)
اینگونه از لاستیک ها برای استفاده در ماشینهای باری سبک و ون ها و خودروهای اس یو وی طراحی و تولید میشوند. در اینگونه از تایرها دیواره لاستیک ضخیمتر میباشد و لذا نرمی سایر لاستیکها را ندارد. همچنین این تایرها دارای آج بزرگتری به منظور تسهیل در حرکت در مسیرهای گلی و خاکی میباشند.
6- لاستیک خارج از جاده ای (Off-Road Tires)
اینگونه از تایرها همانگونه که از نام آنها بر می آید برای استفاده در مسیرهای خاکی و غیرآسفالت طراحی و تولید میشوند. معمولا جدارههای ضخیمی دارند و خشک میباشند اما طول عمر مناسبی دارند.