خیابان های بارانی و لغزنده، دمای بسیار پایین هوا و همچنین جاده های برفی و یخ زده از جمله دغدغه های رانندگان در فصل زمستان می باشد. رعایت توصیه ها و نکات ایمنی در خصوص بازبینی خودرو و ارکان آن به ما کمک می کند تا از خودروی خود مراقبت نموده و با آب و هوای زمستانی هماهنگ شویم. در ادامه مهمترین آنها را با هم مرور می کنیم.
- بررسی آج لاستیک ها
به منظور آماده سازی خودرو برای فصل زمستان اولین گام بررسی لاستیک های خودرو می باشد. لاستیک های زمستانه نرم تر بوده و آج زبرتری دارند و این ویژگی آنها باعث میشود چسبندگی لاستیک با سطح جاده در فصل سرما بیشتر باشد. اما همین نرم بودن این لاستیک ها باعث استهلاک بیشتر آنها و در نتیجه عمر کوتاهتر آنها نسبت به لاستیک های چهارفصل می شود. از لاستیک های زمستانه نمی توان در فصل گرما استفاده کرد زیرا در دمای بالای 7 درجه به علت اصطلاک این لاستیک ها با جاده دما به سرعت بالا می رود و حتی خطر ترکیدن لاستیک وجود دارد. از آنجایی که در کشور عزیزمان ایران زمستان های سخت و پر برف کمتر می بینیم استفاه از لاستیک های زمستانه چندان مرسوم نیست اما توصیه می شود حتما قبل از شروع فصل سرما آج لاستیک ها را بررسی کنیم. تایرهای با آج کمتر از حد استاندارد خطر سرخوردگی برای فصل زمستان را در پی دارد.
تنظیم باد ساده ترین راه جهت بررسی و چکاپ دوره ای لاستیک و اطمینان از عملکرد مناسب لاستیک می باشد. بهتر است هر 30 روز یکبار و یا با هر بار بنزین زدن خودرو در یک ماه باد لاستیک ها را تنظیم کنیم. با شروع فصل سرما و با تغییر درجه هوا به میزان 10 درجه سانتیگراد و بیشتر می بایست برای عبور از جاده های برفی باد لاستیک ها را کم کنیم و برای جاده های خارج شهر از زنجیر چرخ کمک بگیریم.
- سلامت سیستم ترمز اتومبیل
سیستم ترمز یکی از اجزای بسیار مهم در آماده سازی خودرو برای فصل زمستان می باشد. ایراد های جزیی این سیستم در زمین های خشک شاید اصلا به چشم نیاید اما در شرایط بارانی و برفی می تواند خطرآفرین باشد. لذا می بایست از سلامت وضعیت ترمز خودرو و سطح روغن آن مطمئن باشیم.
- اطمینان از باتری خودرو
با شروع فصل سرما باتری خودرو بیش از دیگر قطعات ممکن است دچار مشکل شود پس به مراقبت بیشتری نیاز دارد. معمولا نیمی از توان باتری صرف روشن شدن خودرو می شود. عمر مفید باتری بین 3 الی 4 سال است اگر باتری خودرو قبل از شروع فصل سرما ضعیف شده باشد و یا عمر آن رو به پایان باشد، برای استارت زدن به خصوص استارت اول صبح که موتور کاملا سرد است مشکل ساز می شود. بنابراین توصیه می شود سلامت باتری خودرو را مدنظر قرار دهیم.
- جلوگیری از یخ زدگی برف پاک کن ها
برف پاک کن ها با اینکه قطعاتی ساده هستند اما در رانندگی به خصوص در آب و هوای برفی و بارانی نقشی حیاتی دارند. بهتر است قبل از شروع زمستان آنها را بررسی کنیم و اگر نیاز به تعویض دارند اقدام کنیم. استفاده از شیشه شوی همراه با مواد یخ زدا در مخزن آن می تواند به عملکرد برف پاک کن کمک کند. همچنین می توان از یک اسپری یخ زدا برای ذوب شدن برف و یخ روی شیشه استفاده کرد و با تمیزکردن مداوم نازل های آبپاش از یخ زدگی آنها جلوگیری کرد.
توصیه مهم بعدی در فصل زمستان استفاده از ضدیخ در رادیاتور خودرو است که نسبت ترکیب آن با آب رادیاتور بسته به دمای هوا روی آن درج شده است.
در پایان لازم است بدانیم گرم کردن در جا برای موتورهای انژکتوری به گفته کارشناسان نه تنها سودی ندارد بلکه به موتور آسیب می رساند. آنها توصیه می کنند پس از روشن کردن خودرو به صورت آرام حرکت کنیم تا گرمای رادیاتور به چرخش درآید تا سنسور ارسال سوخت به تدریج گرم شود. حرکت آرام خودرو باعث می شود همه چیز برای موتور به آرامی عادی شود.